Voedingsmiddelen

Ultrasone bevochtigen 

Met ultrasoon vernevelen ofwel dry mist system kunt u bevochtigen.

Terwijl de mist verdampt, wordt de luchtvochtigheid hoger.

Ultrasoon bevochtiging kan onder andere gebruikt worden om verse producten zoals groente en fruit langer vers te houden in koelcellen of met transport. Doordat de lucht hierdoor minder snel uitdroogt en door verdamping koeler blijft treedt er minder snel bederf op.

Wanneer de lucht in de ruimte te droog wordt door gebruik van een airconditioner kan een ultrasoon bevochtiger worden toegepast om de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau te krijgen.

Werking:

  1. In het waterreservoir zijn een aantal platen geplaatst.
  2. Deze plaatjes trillen met een hoge frequentie (ongeveer 1,7 MHz) in het water.
  3. Door de massatraagheid van de watermoleculen ontstaan grote en kleine waterdruppels.
  4. De grote druppels vallen weer terug in het reservoir.
  5. De kleine druppels ter grootte van ongeveer 1 tot 3 micron komen in de luchtstroom terecht.
  6. De lucht wordt door de bevochtiger geblazen waardoor de waterdruppels in de lucht vermengd worden.
  7. Via buizen (aantal en vormgeving kan klantspecifiek) komt het vocht in de luchtkanalen of direct in de ruimte terecht en kan het optimaal worden verspreid.

Bij gebruik van deze ultrasoon luchtbevochtiger wordt gedemineraliseerd water aanbevolen vanwege de volgende redenen:

  • Als mineralen, zouten en bacteriën in de bevochtiger terecht komen zal het waterreservoir vervuild raken. Het ingebouwde spoelprogramma zal dit proces vertragen, maar voorkomt het niet. Het gevolg kan zijn dat de trilplaatjes de energie niet meer kwijt kunnen en versneld slijten.
  • De in het water aanwezige mineralen en zouten (kalk) komen in de te bevochtigen ruimte terecht en kunnen hinder veroorzaken in de vorm van stof of witte kalkvlekken.
  • De in het water aanwezige bacteriën (legionella) kunnen zich in het relatieve warme water in het reservoir vermeerderen en een gevaar vormen voor de gezondheid.

Voordelen

  • Effectief bevochtigen van de lucht.
  • Hogere omzet door minder verlies.
  • Hogere kwaliteit door betere opslag.
  • Besparing op verpakkingskosten door betere transport omstandigheden.

Toepassingsgebieden

  • Koeltransporttrailers
  • Magazijnen
  • Warenhuizen
  • Luchtbehandelingskasten
  • Desinfectie

De fijne nevel van minuscule waterdruppels komt in de luchtstroom van de koelinstallatie (kunstmatig of natuurlijk gekoeld). De druppeltjes verdampen onmiddellijk, waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt en de warmte aan de lucht wordt onttrokken. Voor de koeling levert één liter verdampte nevel hetzelfde resultaat op als 0,7kW energie.

Voordelen:

  • Droge mist draagt bij aan het koelproces: hogere luchtvochtigheid, lagere temperatuur en minder energieverbruik;
  • Eventuele koeltijd kan worden verkort;
  • Producten zijn makkelijker te verwerken en blijven langer vers;
  • Dit systeem kan ook worden toegepast bij ontdooien of invriezen van producten.

De ultrasone luchtbevochtigers produceren een uiterst fijne, koude nevel, bestaande uit druppeltjes met een diameter van 1-2 micron. De mist wordt door een luchtstroom door de rijskamer geleid. Een deel van de druppels verdampt direct, waardoor de luchtvochtigheid gelijkmatig en zonder condensatie stijgt. De resterende druppeltjes blijven hangen, zakken op het deeg en vormen een minuscuul laagje vocht.

Bij het rijpen van (voornamelijk) zachte kazen is een hoge luchtvochtigheid vereist. Kaasproducenten gebruiken een gecontroleerde luchtvochtigheid om het rijpingsproces te sturen. De gewenste relatieve luchtvochtigheid voor dit proces kan oplopen tot 95%. Dit droge mistsysteem kan hoge relatieve luchtvochtigheid bieden zonder dat het product en de kamer nat worden.

Tijdens het rijpingsproces verdampt een groot deel van de waardevolle wijn uit de houten vaten. Het kan leiden tot aanzienlijke opbrengstverliezen. We kunnen dit verdampingsverlies tot 70% helpen verminderen door het droge mistsysteem toe te passen in wijnkelders zonder dat de kelder nat wordt en er schimmel ontstaat.

Sigaren worden geproduceerd in gebieden waar de luchtvochtigheid relatief hoog is. Om hun rijke kwaliteit te behouden, moeten sigaren tijdens de opslag in een vochtig klimaat (humidors) bewaard worden. Het droge mistsysteem kan zorgen voor een hoge relatieve vochtigheid zonder de sigaren nat te maken. Hierdoor creëren wij optimale omstandigheden, om zo de hoogste kwaliteit van sigaren te behouden.

Snijbloemen:

Afgezien van de juiste temperatuur hebben sommige vers gesneden bloemen een voorkeur voor een hoge relatieve luchtvochtigheid. De condensors in koelinstallaties halen vocht uit de lucht en daarmee uit de verse bloemen. Dankzij het droge mistsysteem behouden verse bloemen hun vochtgehalte en versheid gedurende een langere periode.

Bloembollen:

Bloembollen moeten worden bevochtigd om hun huid zacht te maken, zodat ze efficiënt kunnen worden geschild. Het is bewezen dat het droge mistsysteem hiervoor de beste oplossing is. Dit omdat het schimmelgroei minimaliseert en sneller droogt na het schillen, in vergelijking met andere technologieën.

Hoe langer het distributietraject, hoe groter de uitdaging om versheid aan te bieden aan de consument. Om u hierbij te helpen hebben wij een oplossing ontwikkeld om het droge mistsysteem toe te passen tijdens transport.

Droge mist kan ook toegepast worden in andere sectoren zoals:

  • In magazijnen en (koude) opslagen voor voedsel;
  • Bij de verwerking en opslag van kaas;
  • Bij de opslag van wijn, in wijnkelders;
  • Bij het verwerken en de opslag van tabak;
  • Bij het verwerken, de opslag en transport van bloemen;
  • Tijdens diverse soorten transport;