Lucht bevochtigen

Vernevelingstechniek speelt een belangrijke rol binnen uw kassen, hiermee kunt u namelijk de juiste temperatuur en vochtgraat waarborgen. In de zomer zal het snelle verdampingsproces de kas gekoeld houden. Hiernaast is het mogelijk om bij een lage luchtvochtigheid de kas te bevochtigen. Tijdens de winter kunt u met het systeem het juiste vochtniveau creëren, waardoor uitdroging van gewassen voorkomen wordt.

“Creëer met vernevelingstechniek het ideale klimaat en vochtniveau in uw kas.”

Het klimaat dat ons systeem produceert, is geschikt voor de meest delicate gewassen (bijv. het groeien van jonge zaaizaad, de teelt van tropische planten en bloeiende planten), waar traditionele spuitmethoden niet aan kunnen tippen. Alle kwekers lopen tegen het probleem van een lage vochtigheid in combinatie met hoge temperaturen aan. Ernstige problemen, zoals een vertraagt groeiproces of zelfs het onderbreken van het groeiproces, ontstaan wanneer de vochtigheid in de kasomgeving lager ligt dan 30%. Het komt regelmatig voor dat kassen in de zomermaanden moeten sluiten door extreem warm en droog weer. Deze problemen kunt u voor zijn met een hogedruk vernevelingssysteem. 

Voordelen

☑️ Verhoog de productiviteit van uw kas              ☑️ Versnel de groei van planten                              ☑️ Realisatie constante vochtigheidsniveaus      ☑️ Minder waterverbruik voor de irrigatie              ☑️ Verspreiding meststoffen en insecticiden      ☑️ Minder bevochtiging nodig                               ☑️ Het juiste microklimaat in elk seizoen              ☑️ Er is minder schaduw nodig 



 
 

Een houtopslag profiteert van een gecontroleerd klimaat! Hout is namelijk een hygroscopisch materiaal dat water absorbeert of vrijlaat, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid absorbeert hout vocht, tot hetzelfde niveau van de omringende lucht bereikt is.

Gedurende 2/3 van het jaar is de luchtvochtigheid in de omgeving onvoldoende voor de productie en het vernissen van processen.”

Vernevelingstechniek behoudt het juiste vochtgehalte (luchtvochtigheid 50-55%) in de houtvezels en vermindert veel van de kwaliteitsproblemen die ontstaan bij houtbewerkingen. Het voorkomt bijvoorbeeld het krimpen, zwellen, vervormen, splijten en scheuren van hout. Deze situaties worden veroorzaakt door verschillende vochtigheidswaarden, lak diffusieproblemen, statische elektriciteit en stof.

Voordelen

☑️ Stabiele houtafmetingen
☑️ Een efficiënter productieproces                                                                   ☑️ Toename in verwerkingssnelheid
☑️ Toename in gereedschapsduur                                                                   ☑️ Kortere productiestop
☑️ Stofreductie

 

Klimaatbeheersing speelt een belangrijke rol binnen de papierproductie en de opslag hiervan. Papieren producten verliezen en absorberen snel vocht.

“Wat betreft papier, karton en andere producten op basis van cellulose is het beste klimaat 20-21°C met een vochtigheidspercentage van 50% tot 55%.”

Een stabiel vochtigheidsniveau is daarom van cruciaal belang om een uitstekend, stabiel eindproduct of drukproces te realiseren. In de wintermaanden creëert de warmte afkomstig van machines een slechte luchtvochtigheid waardoor ernstige complicaties ontstaan bij het productieproces. 

Voordelen                                                                                                              ☑️ Verhoogde output snelheid
☑️ Verwijdering van statische elektriciteit
☑️ Minimalisatie van krassen en uitvalstijd
☑️ Minimalisering in krul en vervormingen
☑️ Verbetering in mechanisch proces vouwen
☑️ Verbetering van flexibiliteit en dimensionale stabiliteit
☑️ Betere inktoverdracht
☑️ Minder stof

Het klimaat in de textielfabriek heeft veel invloed op het productieproces van textiel. Slecht gekoelde en geventileerde fabrieken of fabrieken met een ander bevochtigingssysteem lopen vaak tegen problemen aan bij het breien, weven en spinnen van garen.              

“Garen die niet onder de juist luchtvochtigheid geweven zijn, breken snel en hebben een hoog statisch elektriciteitsniveau.”

Zo heeft het Amerikaanse Instituut voor Textieltechnologie vastgesteld dat wol, door de luchtvochtigheid van 60% naar 70% te verhogen, tijdens opslag en verwerking, een 15% toename toont van de elasticiteit, waardoor breuk drastisch wordt verminderd tijdens de verwerking.

U kent het vast wel: het knetterende geluid van statische kleding, kortom erg vervelend. In de textielindustrie is het algemeen bekend dat de luchtvochtigheid, en daarmee het vochtgehalte (inhoud) van textielvezels een zeer belangrijke rol speelt bij de vermindering van statische elektriciteit. Hoe droger de stof des te meer kans op elektrostatische ladingen.

WIST U DAT:

Water een belangrijk onderdeel is van het gewicht van garen. Ongeveer 7% van het droge katoengewicht wordt gemaakt door water, in een droog synthetisch garen zoals Nylon is het 2-3%. Het gewicht van wol bestaat uit 18% water!

Vernevelingstechniek is populair om het luchtvochtigheidsniveau in koelcellen en gekoelde magazijnen te optimaliseren, waardoor het uitdrogingsproces van producten tegengegaan kan worden. Dit behoudt bijvoorbeeld de versheid van voedsel voor een langere tijd.

Het systeem vernevelt periodiek een ultra lichte mist. Deze kleine waterdruppels verdampen direct in de lucht zonder producten of de omgeving nat te maken. De vochtigheid en koelte in de lucht wordt echter wel behouden, waardoor uitdroging van de producten in de koeling wordt verminderd en het product gewicht en de conditie worden behouden.

☑️ Ontwateringsblokkade
☑️ Vermindering van gewichtsverlies
☑️ Langere versheid
☑️ Koeling van product
☑️ Geurreductie.